Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Više od 13 odsto građana Srbije se žali na buku iz komšiluka - | K-013 Portal

Više od 13 odsto građana Srbije se žali na buku iz komšiluka

Više od 13 odsto građana Srbije se žali na buku iz komšiluka

Skoro svaki peti stanovnik Evropske unije prijavio je tokom 2018. godine buku iz komšiluka ili sa ulice, pokazuju podaci Eurostata.

Taj procenat duplo je veći među ljudima koji žive u gradovima – 24,1 odsto u odnosu na one koji žive u ruralnim sredinama – 11 odsto, piše list Danas.

Procenat onih koji se žale na buku iz komšiluka manje je izražen u višečlanim domaćinstvima. Dok 21,8 odsto samaca tvrde da im smeta buka iz okoline, taj procenat među dvočlanim domaćinstvima iznosi 18,7 odsto, a 16,2 odsto među porodicama sa tri i više članova.Takođe, manji procenat onih kojima smeta buka je među populacijom starijom od 65 godina.

Ako posmatramo po zemljama, prema podacima Eurostata, moglo bi se reći da komšije najviše smetaju građanima Malte, gde se na neki vid buke žalilo njih 28,2 odsto. Slede Nemačka sa 27,8 odsto, Holandija sa 27,1 odsto, Portugalija sa 23 odsto, Rumunija sa 20,1 odsto, Velika Britanija 19,8 odsto, Kipar 19,6 odsto, Grčka i Luksemburg sa po 19,3 odsto.

U Srbiji taj procenat iznosi 13,1 odsto, a izgleda da su naši susedi Hrvati i Makedonci najtolerantniji u Evropi po ovom pitanju jer je beleži 8,3 i 7,5 procenata onih koji se žale na buku.

(Danas)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.