Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Visoke temperature mogu biti pogubne po zdravlje svih - | K-013 Portal

Visoke temperature mogu biti pogubne po zdravlje svih

Flaša sa vodom

Visoke temperature, posebno posle kišnih perioda, mogu biti pogubne po zdravlje svih, a posebno hroničnih bolesnika, upozoravaju lekari. 

Doktorka opšte medicine Branka Lazić kaže da visoka vlažnost u kombinaciji sa povišenim temperaturama, čak i ne previše visokim, stvara neprijatan osećaj zbog čega se hroničnim bolesnicima savetuje da najveći deo vremena provode u klimatizovanim prostorijama.

"Ne samo zbog temperature, već i zato što klima uređaji isušuju vazduh i čine ga pogodnijim za udisanje", rekla je Lazić za Tanjug.Budući da je za sredu i četvrtak RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature, Lazić je naglasila da se i zdravim osobama preporučuje da ne izlaze na sunce između 11 i 17 sati i da, ukoliko je neophodno, biraju mesta koja su senovita i u hladu.

Lazić je savetovala građane da rashlade prostorije u kojima borave, ali da razlika u temperaturi rashlađene prostorije i spoljašnje temperature ne bude više od četiri, pet stepeni.Ukoliko ipak moraju da izađu napolje građani bi trebalo da obuku laganiju odeću od prirodnih materijala i da se od sunca zaštite šeširom i naočarima za sunce.

Kožu, dodala je Lazić, treba zaštiti kremama sa zaštitnim faktorom, jer je iz godine u godinu mnogo veća količina infracrvenih zraka koji su opasniji nego ranije.

"Sa sobom uvek treba poneti flašicu vode ili drugih napitaka. Što se tiče ishrane, ona takođe treba da bude laganija - voće, povrće, riba, piletina...", dodala je Lazić.Kada je reč o hroničnim bolesnicima, navela je da je većina njih obučena da sama vrši samokontrolu, kako dijabetičari tako i oni koji boluju od povišenog krvnog pritiska.

"Pre svake promene terpije potrebno je da se iskontrolišu vrednosti jer nije dovoljan samo subjektivni osećaj da je povišen ili snižen pritisak, već je potrebno izmeriti ga i to većina pacijenata zna, ali nije na odmet podsetiti ih. U tom smislu treba savetovati i obučiti pacijente kako da terapiju prilagode svom trenutnom stanju jer najčešće lekari nisu dostupni svaki dan, a promene u temperaturi su čak na dnevnom nivou po deset i više stepeni", rekla je Lazić.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.