Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Voćari odustaju od berbe, kilo voća košta kao papirne maramice - | K-013 Portal

Voćari odustaju od berbe, kilo voća košta kao papirne maramice

Voćari odustaju od berbe, kilo voća košta kao papirne maramice

Ovih dana kilogram šljiva može da se kupi za 15 dinara, a od početka godine, samo da ne beru, bili su spremni da prodaju po toj ceni višnje, kajsije i kupine.

"Ja sam imao 11 tona kajsija. Cena je bilo u proseku 25 dinara po kilogramu. Uglavnom sam dao za rakiju. To je bio čist gubitak jer dok platim radnika tri hiljade, zarade nema. Da bi rod bio dobar, mora da se uloži. Hemija i sredstva za održavanje i zaštitu su skupa, kad sve saberem, meni ne ostane ništa. Cena smese za polivanje je četiri do pet hiljada dinara, pa vi računajte", priča za Blic Momčilo Grujić iz Rumske, ugledni poljoprivrednik.

Ali tu nije kraj. Slično su ove godine prošli i voćari koji imaju zasade višanja. Cena je bila slična ceni kajsija, pa su mnogi odustali od berbe.

"Kod mene je ostalo četiri do pet tona jer nisam uopšte hteo da berem. Dao sam prijatelju da obere ako hoće. Cena je bila 30 dinara, a druga klasa nije mogla preko 25 dinara. Uz sve to, oni te ucene i kod kvaliteta. Skoro nigde nije bila prva klasa. Nakupac daje koliko ona misli da to vredi. On ne razmišlja koliko smo mi znoja uložili", kaže Momčilo, koji se pretežno bavi voćarstvom.

Sve su nekako pregurali, nadajući se da će cena šljive biti bolja jer je ove godine u zapadnoj Srbiji palo dosta grada i oštetilo rod. Međutim, sačekalo ih je novo razočaranje. Rane sorte prodavali su po 15 dinara, pa je većina roda završila u rakiji. Nadali su se boljoj ceni kad stigne "stenli", međutim od početnih 20, ovih dana pala je na 15 dinara.

"Čačanka je bila 15 dinara, a negde je i 13, "lepoticu" smo davali po 15 dinara, rana šljiva bila je i deset dinara. Sramota je da takva šljiva završi u rakiji. Sad je na red došla ona od koje smo najviše očekivali, a i ona je 15 dinara. Ovo je stvarno ponižavajuće. Mogu da garantujem da ako ovako ostane, za pet godina Srbija će uvoziti šljive. Ja imam devet hektara i neće se isplatiti ni moj rad", priča Milutin Rakić, ugledni voćar iz Krivaje.

Cenu jabuka sa zebnjom čekaju, a oni koji su prestali da se nadaju voćnjake su napustili. Kupinu, čija cena je pala na 25 dinara, većina voćara nije ni brala.

"Ja sam kupinu pokrčio. Sećam se da je šaka kupine bila evro, a sad je 25 dinara. Rod je takav da 30-ak kupina stane i u kilogram. Na početku je bila cena 40 dinara, pa je pala na 30 i sad se otkupljuje po 25 dinara. Većina neće brati, kako sam čuo. Ja imam šljive i pustiću da propadnu. Ako ostane na grani, to dovodi glodare. Kupiću neko sredstvo da uništim, nema mi druge", priča Bora Adamović, takođe proizvođač.

On se osvrnuo i na loše vremenske prilike koje nisu išle naruku proizvođačima, a ni tržište se nije pokazalo kao partner.

(Blic)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city