Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zakon o agencijskom zapošljavanju na snazi od marta 2020., promene u uslovima za angažovanje radnika "na lizing" - | K-013 Portal

Zakon o agencijskom zapošljavanju na snazi od marta 2020., promene u uslovima za angažovanje radnika "na lizing"

Zakon o agencijskom zapošljavanju na snazi od marta 2020., promene u uslovima za angažovanje radnika "na lizing"

Zakon o agencijskom zapošljavanju trebalo bi da uskoro uđe u skupštinsku proceduru, a njegova primena očekuje se od 1. marta 2020. godine.

Do sada, oblast ustupanja zaposlenih drugim poslodavcima nije bila pravno regulisana, te se primenjivao Zakon o radu.

Radna grupa čiji je zadatak bio da donese preporuke za izradu Zakona formirana je pre pet godina, a polaznica za pisanje Zakona, kako kaže Srđan Botorić, rukovodilac pravnih poslova u ManpowerGroup bila je direktiva EU.

- Uređenje ove važne oblasti, koja do sada kod nas nije imala utemeljenje u zakonskoj regulativi, donosi jednak tretman, jednaku zaradu za ustupljene zaposlene u odnosu na zaposlene koji imaju ugovore direktno sa korisnikom usluga - rekao je Botorić.

Zakonom o agencijskom zapošljavanju propisano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10% agencijski zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih.

Poslodavac koji ima manje od 50 zaposlenih na dan zaključenja ugovora o ustupanju zaposlenih može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog ako ima od dva do devet zaposlenih, dva zaposlena ako ima od 10 do 19 zaposlenih, tri ustupljena zaposlena ako ima od 20 do 29 zaposlenih, četiri ustupljena zaposlena ako ima od 30 do 39 zaposlenih, pet ustupljenih ako ima od 40 do 49 zaposlenih.

Takođe, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme ne ulaze u ograničenje od 10%.

(eKapija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.