Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog takse za unapređenje energetske efikasnosti poskupljuje struja, gas i gorivo - | K-013 Portal

Zbog takse za unapređenje energetske efikasnosti poskupljuje struja, gas i gorivo

Novčanik

Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti.

- Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara, kažu u EPS-u.

Ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od 1. jula nalazi se i na računima za gas i gorivo.

Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.