Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Znatno manja proizvodnja meda u Srbiji - | K-013 Portal

Znatno manja proizvodnja meda u Srbiji

Znatno manja proizvodnja meda u Srbiji

Proizvodnja meda u Srbiji manja je 30 do 80 procenata zbog nepovoljnih vremenskih prilika i neadekvatne upotrebe hemijskih sredstava, koja izaziva pomor pčela. Taj trend traje već četiri godine, pišu "Večernje novosti".

"Osim klimatskih, ozbiljan problem je i nelegalni tretman semena suncokreta insekticidima, što je zabranjeno i Srbiji i u EU.

Ove godine, pčele su najviše stradale baš na suncokretu", kaže za "Novosti" predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

On dodaje da država radi na povećanju broja fitoinspektora, ali da to neće rešiti problem, jer je neophodno da se poljoprivrednici obrazuju.

Naveo je i da je prošle nedelje dogovoreno da se od sledeće godine povećaju subvencije po košnici sa 720 dinara na 800 dinara.

Pčelari iz Požarevca, koji su među najproduktivnijima u zemlji, slažu se da prinos meda opada. To tvrdi i Branko Pavlović, koji pčelari 30 godina, a sada ima 200 košnica.

"Ove godine je posebno bio nepovoljan maj, zbog čestih kiša, pa nisu mogle da se koriste bagremove šume i prinos tog meda je znatno umanjen. Onda je nastupila suša i ubrzala vegetaciju, što je za biljke bilo veoma stresno", objašnjava Pavlović.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.