Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Agonija na tržištu nafte ne prestaje - korona sasekla cenu - | K-013 Portal

Agonija na tržištu nafte ne prestaje - korona sasekla cenu

Agonija na tržištu nafte ne prestaje jer je pad cena nastavljen i danas, a udaru nije odolela ni severnomorska nafta “brent” čija je cena pala na najniži nivo od 1999. godine.

Cena jednog barela "brenta" je tokom noći potonula na trgovanju na evropskoj Interkontinentaloj berzi za 24 posto na 15,98 dolara, a jutros u 4:32 časa po GMT severnomorska nafta je trgovana za 16,63 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Cena fjučersa američke "lake" nafte WTI za junsku isporuku takođe se spustila za 68 centi, ili 6,0 procenata, na 10,89 dolara za barel.

Tržište "crnog zlata" je pod nezapamćenim pritiskom usled prevelike ponude dok je tražnja dramatično pala za svim vrstama goriva, od benzina do goriva za avione, zbog globalne blokade privrednih aktivnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Poslednja dva dana ostaće upamćena kao najturbulentnija u istoriji trgovanja naftom, imajući u vidu da je u ponedeljak zabeležen događaj bez presedana kada je cena fjučersa WTI nafte za isporuke u maju, prvi put ikada, otišla u minus od 37 dolara.

Cene nafte su ove godine pale za oko 80 procenata, pošto se pandemija proširila po celom svetu usmrtivši gotovo 180.000 ljudi.

Sunovrat nafte je potkopao i finansijska tržišta, što po mišljenju svetskih ekonomista gura planetu ka potencijalno najgorem ekonomskom slomu od Velike depresije 1930-ih.

Pandemija Covid-19 je uzrokovala pad tražnje za gorivom za otprilike 30 odsto širom sveta.

Energetske kompanije u Sjedinjenim Državama imaju problem s viškom nafte koju nemaju gde da skladište jer su tankeri i rezervoari napunjeni gotovo do vrha.

Američke zalihe sirove nafte porasle su za 13,2 miliona barela u sedmici zaključno sa 17. aprilom, na 500 miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu, objavljenim u utorak.

Analitičari su predviđali rast zaliha od 13,1 miliona barela. Zvanični podaci vlade SAD-a o zalihama trebalo bi da budu objavljeni danas.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS