Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aljasku pogodio zemljotres jačine 8,2 stepena,preti cunami - | K-013 Portal

Aljasku pogodio zemljotres jačine 8,2 stepena,preti cunami

aljska zemljotres, zemljotres, aljaska

Zemljotres jačine 8,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je sinoć po lokalnom vremenu poluostrvo Aljasku, zbog čega je izdato upozorenje na cunami u tom regionu, saopštile su lokalne vlasti.

Nema informacija o povređenima ili šteti, a Američki geološki zavod (USGS) saopštio je da je zemljotres, koji se dogodio u 22.15 časova po lokalnom vremenu u sredu (06.15 GMT u četvrtak), bio na dubini od 35 km, prenosi agencija Rojters.

Na Aljasci je Nacionalni centar za upozorenje na cunami (NTVC) izdao upozorenja na cunami za južne delove, poluostrvo i pacifička obalska područja od ulaza Hinčinbruk do prevoja Unimak.

Pacifički centar za upozorenje na cunami (PTVC) izdao je upozorenje za američku državu Havaje i američku pacifičku teritoriju Guam.

Evropsko-mediteranski seizmoložki centar (EMSC) procenio je da je zemljotres bio jačine 8,0 stepeni po Rihterovoj skali i da je bio na dubini od 10 kilometara.

Policija grada Kodiak na Aljasci, najvećem gradu na ostrvu Kodiak, savetovala je stanovnicima da odu na što višu lokaciju, a srednja škola otvorena je za potencijalnu evakuaciju.

Japanska meteorološka agencija je saopštila da ispituje da li postoji mogućnost da cunami pogodi Japan, objavila je državna televizija NHK.

Vlasti na Novom Zelandu su takođe saopštile da procenjuju da li postoji opasnost po priobalna područja.

Američka NTVC je navela je da procenjuje nivo opasnosti od cunamija i za druga obalska područja SAD i Kanade.

Zemljotres se dogodio na oko 91 km jugoistočno od grada Perivil na Aljasci i na oko 800 km od Enkoridža, najvećeg grada na tom poluostrvu.

Nakon toga je usledilo sedam naknadnih zemljotresa, od kojih su dva bila jača od 6,0 stepeni po Rihterovoj sakli, prema USGS-u.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS