Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Australija pooštrila mere: Vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina - | K-013 Portal

Australija pooštrila mere: Vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina

australija

U Australiji od ponedeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji poslednje dve nedelje, gde besni epidemija koronavirusa.

Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.

Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedeljak, a prva revizija biće 15. maja.

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.

Oko 9.000 Australaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.

Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše Guardian.

U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je "neodgovorno" napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.

"Preduzeli smo drastične mere kako bismo osigurali bezbednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i lekarski savet dat vladi je da uvede ove mere štednje", naveo je Fridenberg.

"Postupali smo po lekarskom savetu", rekao je.

(Jutarnji list)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.