Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Borel: Pandemija nekima izgovor za ograničenje slobode medija - | K-013 Portal

Borel: Pandemija nekima izgovor za ograničenje slobode medija

pancevo, beograd, novi sad, vesti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izrazio je zabrinutost što se pandemija kovid19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neprimerenih ograničenja slobodi medija.

„Novinari u previše zemalja moraju da se bore protiv restriktivnih zakonodavstava koja se ponekad pripisuju i krizi izazvanoj kovidom19. Sve je više slučajeva isključivanja interneta i zatvaranja veb stranica“, saopštio je Borel povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas.

Naveo je da su izveštači izloženi prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih ili partijskih medija, često ih prisiljavajući na samocenzuru.

„Previše ih se suočava sa uznemiravanjem, proizvoljnim hapšenjem i zatvorom. Previše novinara je izgubilo život zbog svog posla“, dodao je Borel, prenosi EU Info centar.

On je naveo da se EU fokusira na borbu protiv dezinformacija o kovidu19 i da snažno potvrđuje svoju stalnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom sveta.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.