Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Boris Džonson pod sve većim pritiskom da podnese ostavku - | K-013 Portal

Boris Džonson pod sve većim pritiskom da podnese ostavku

boris dzonson, velika britanija

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je danas pozive da podnese ostavku, žestoko nastupajući u parlamentu, ali to verovatno neće sprečiti poslanike njegove Konzervativne stranke da pokušaju da ga smene zbog niza kršenja antikovid mera.

Pritisak na premijera je povećan kada je jedan poslanik konzervativaca prešao u rivalsku Laburističku partiju, najveću opozicionu, i kada je bivši član Džonsonove vlade Dejvid Dejvis oštro poručio bivšem šefu da treba da se povuče.

Dejvis, bivši ministar za Bregzit, zatražio je od Džonsona da podnese ostavku tokom poslaničkih pitanja premijeru u donjem domu parlamenta, gde je Džonson branio rezultate svoje vlade u ekonomiji i borbi protiv kriminala i pandemije korona virusa.

Novi poslanik laburista Kristijan Vejkford optužio je svog dosadašnjeg šefa Džonsona da je nesposoban da predvodi vladu kakvu zemlja zaslužuje.

Džonson je pokušao da izbegne pitanja o skandalu koji mu ugrožava karijeru, a tiče se njegovog prisustva zabavama u vladi za vreme važenja oštrih mera protiv korona virusa.

Poslanici konzervativaca razmatraju da li da pokrenu glasanje o poverenju Džonsonu, koji je pre svega dve godine doveo stranku do najubedljivije pobede na izborima u poslednjih 40 godina.

Pravila Konzervativne stranke nalažu da glasanje o poverenju lideru stranke može da bude inicirano ako takav zahtev potpiše 15 odsto njenih poslanika u donjem domu, odnosno njih 54.

Za sada je svega nekoliko poslanika konzervativaca otvoreno pozvalo Džonsona da podnese ostavku, ali se veruje da je više desetina njih potpisalo pismo kojim se zahteva glasanje o poverenju.

Poslanik Endrju Bridžen (Andrew Bridgen), koji je protiv Džonsona, izrazio je očekivanje da će 54 takva pisma biti potpisana tokom nedelje, posle čega bi glasanje o poverenju Džonsonu moglo da bude održano u roku od nekoliko dana.

Ako Džonson izgubi glasanje o poverenju, o čemu bi se izjašnjavalo 359 poslanika Konzervativne stranke, on više ne bi bio na čelu partije. Usledio bi proces nadmetanja kandidata za novog lidera stranke, a pobednik bi automatski bio i novi premijer.

U slučaju da većina konzervativnih poslanika podrži Džonsona, novo glasanje o poverenju ne bi moglo da bude održano u narednih godinu dana.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.