Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene nafte na svetskom tržištu nastavljaju uspon - | K-013 Portal

Cene nafte na svetskom tržištu nastavljaju uspon

pancevo, beograd, novi sad, vesti, cena nafte

Cene nafte su danas nastavile uspon na krilima signala o poboljšanju tražnje i smanjenju zaliha u SAD, ali je njihov rast bio ograničen zbog zabrinutosti vezanih za projekcije ekonomskog uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Severnomorska nafta “brent” za julsku isporuku ojačala je je za 23 centa ili 0,7 posto na 34,88 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u 3,47 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte za dostavu u julu porasla je za 14 centi ili za 0,4 procenta na 32,10 dolara za barel. Ugovaranje julskih isporuka zaključeno je u utorak na 31,96 dolara, što je porast od 1,0 posto.

“Crno zlato” je na uzlaznoj putanji četvrtu nedelju zaredom, pri čemu su se cene ova dva tipa nafte, koji se uzimaju kao reference za formiranje cena na ovom tržištu, u ponedeljak popela iznad 30 dolara prvi put u više od mesec dana.

Tome je doprinelo masovno smanjenjem proizvodnje zemalja koje su veliki proizvođači, znaci o povećanju tražnje tražnje, kao i pad američkih zaliha.

Prema jučerašnjim podacima Američkog institute za naftu, zalihe u skladištima u toj zemlji smanjile su se za 4,8 miliona barela na 521,3 miliona barela u sedmici do 15. maja.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.