Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Crne kutije od sledeće godine i u automobilima - | K-013 Portal

Crne kutije od sledeće godine i u automobilima

crna kutija u automobilima

Kako zasad stvari stoje, samo godinu dana deli Evropsku uniju od trenutka kad će sva novoproizvedena vozila za evropsko tržište u sebi obavezno morati da imaju "Event data recorder", takozvanu crnu kutiju, a od 2024. godine identičan uređaj moraće da imaju sva vozila koja se prvi put registruju, piše Jutarnji list.

Uredbu je Evropska unija donela 2019. godine, a između ostalog, odlučeno je da sva novoproizvedena vozila od maja 2022. neće moći da se registruju niti da budu homologovana ako nemaju uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće.

Crna kutija bi trebalo da doprinese da se mnogo jednostavnije rekonstruiše saobraćajna nesreća, da se ustanove tačni uzroci ili krivci.

Uz njenu pomoć bolje će se razumeti kako su nastale povrede učesnika u udesu, a jasno je i da bi podaci iz crnih kutija bili od koristi i osiguravajućim društvima. Snimaće brzinu kojom se vozilo kreće, vreme kočenja i druge parametre.

(Jutarnji list)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.