Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Diplomate: EU više nije spremna da garantuje članstvo balkanskim državama - | K-013 Portal

Diplomate: EU više nije spremna da garantuje članstvo balkanskim državama

evropska unija, clanstvo u eu

Evropska unija (EU), u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država kojima je to svojevremeno obećano, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America) pisanje agencije Rojters koja se poziva na četvoricu neimenovanih diplomata i jedan interni dokument.

Izostanak dogovora o deklaraciji za samit EU i balkanskih lidera 6. oktobra je "niska tačka" u strategiji EU da primi Srbiju, Kosovo, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju.

To se, kako ocenjuje Rojters, takodje podudara sa rastom napetosti na granici Kosova i Srbije.

EU je na samitu planirala da ponovi obećanje dato pre 18 godina da će pružiti "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", navodi se u nacrtu deklaracije od 11. septembra, u koji je uvid imala agencija Rojters.

Medjutim, diplomate navode da su se o nacrtu već vodile najmanje dve runde razgovora bez sporazuma.

Članice EU nisu objavile svoje stavove, ali bogate zemlje na severu kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi ubrzano pridruživanje Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše vodjena migracija radnika iz istočne Evrope u Veliku Britaniju zbog koje su se mnogi Britanci okrenuli protiv EU.

Rojters podseća da se Bugarska protivi ulasku Severne Makedonije zbog spora oko jezika.

Čak i ako bude dogovora u pogledu sadržaja deklaracije, spor odražava zastoj u realizaciji plana Evropske unije da napravi "krug prijatelja" od Ukrajine do Tunisa, nudjenjem tešnjih veza, trgovine i pomoći.

Umesto toga, Kina i Rusija povećavaju investicije i uticaj, a u januaru, Srbija je bila prva evropska zemlja koja je primila pošiljku kineskih vakcina protiv korona virusa za masovnu imunizaciju.

EU takodje indirektno pogoršava tenzije u regionu sa 20 miliona stanovnika koji su želeli da se pridruže uniji posle ratova 1990-tih.

"Moraju da se loše ponašaju da bi bili primećeni. Situacija na Balkanu se pogoršava zato što su evropske prestonice izgubile interesovanje", rekao je neimenovani visoki diplomata EU zadužen za politiku prema Balkanu, a prenosi Rojters.

EU i SAD su pozvale na smirivanje situacije, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) je danas počela trodnevnu turneju tokom koje će posetiti "šest balkanskih država da bi iskazala posvećenost Brisela regionu"

Tokom posete Albaniji, Ursula fon der Lajen je poručila da ostaje pri stavu da je budućnost te zemlje u Evropskoj uniji.

Medjutim, kredibilitet EU je narušen, naročito nakon što su Francuska i Holandija pre dve godine privremeno zaustavile proces proširenja, koji sada blokira Bugarska.

Države koje podržavaju proširenje, medju kojima su Austrija, Italija, Hrvatska, Slovenija i baltičke države, kritikuju Nemačku i Francusku zato što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da povuče veto, dodaje se.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.