Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EK: Mađarska putem cena goriva diskriminiše građane drugih zemalja EU - | K-013 Portal

EK: Mađarska putem cena goriva diskriminiše građane drugih zemalja EU

madjarska, cena goriva, evropska komisija

Portparol Evropske komisije (EK) Sonja Gospodinova izjavila je danas da Mađarska diskriminiše građane drugih zemalja EU, jer gorivo po sniženim cenama prodaje samo vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim tablicama, dok drugi moraju da plate tržišnu cenu.

Ona je navela da je EK dobila žalbe od građana EU koji su se na pumpama u Mađarskoj suočili sa „diskriminatornim cenama“.

Gospodinova je rekla da takva politika Mađarske može da naruši regulatorne okvire za zajedničko tržište EU.

„Ovo nije trenutak za jednostrane poteze na nacionalnom nivou i za uvođenje diskriminatornih mera i tretmana prema građanima EU“, izjavila je Gospodinova.

Ona je dodala da Mađarska ne može da koristi rat u Ukrajini kao „opravdanje za diskriminaciju građana, indirektno zasnovanoj na njihovoj nacionalnosti“.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton poslao je ranije ove nedelje pismo mađarskim vlastima, u kojem od njih zahteva da suspenduju odluku dok ne bude urađena procena da li je ona u skladu sa regulativom EU.

Vlada Mađarske objavila je u maju da će samo vozila sa mađarskim registarskim tablicama moći da kupe benzin i dizel gorivo po sniženoj ceni od 480 forinti (1,2 evra), što je i do 60 odsto niže od cene koje moraju da plate vlasnici automobila sa stranim tablicama.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da se EU protivi diskriminaciji prema nacionalnosti u vreme mira, ali i da „vanredne situacije zahtevaju vanredne mere“.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city