Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ekstremni desničari marširali u Bukureštu protiv kovid mera - | K-013 Portal

Ekstremni desničari marširali u Bukureštu protiv kovid mera

protest u rumuniji zbog kovid mera

Više od 5.000 demonstranata protestovalo je u Bukureštu zbog novih ograničenja koja je vlast najavila nadajući se da će suzbiti širenje infekcije koronavirusom.

U poslednjih mesec dana, broj zaraženih u Rumuniji je sa 1.000 slučajeva dnevno porastao na rekordnih 12.590 koliko je prijavljeno u subotu.

Bolnice su pod velikim pritiskom zbog velikog broja zaraženih, a odeljenja intenzivne nege su skoro popunila kapacitete u celoj zemlji.

Vlasti su rekle da će nova ograničenja biti uvedena ako stopa zaraze na određenom području bude veća od šest na 1.000 stanovnika u periodu od 14 dana. Stopa zaraze u Bukureštu danas je osam na 1.000 stanovnika.Demonstranti bez maski blokirali su saobraćaj i uzvikivali "Sloboda!" noseći transparente sa natpisom "Zeleni sertifikati jednako diktatura".

Protest je organizovala rumunska ekstremno desničarska stranka AUR.

Nova ograničenja, koja bi trebalo da stupe na snagu u narednih nekoliko dana, propisuju nošenje maski na javnim mestima i zatvaranje prodavnica u 22 sata. Restorani će moći da prime goste samo sa kovid propusnicama i to do popunjenosti pola kapaciteta.

Protest je izazvao bes kod pojedinih medicinskih radnika.

Beatris Mahler, upravnica bolnice bukureštanskog Instituta za pneumologiju, rekla je da demonstranti "veruju da je njihovo pravo na slobodu iznad našeg prava na zdravlje".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.