Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EU: Srbija slobodna da sklopi sporazum s Kinom, ali pri ulasku u EU mora ga napustiti - | K-013 Portal

EU: Srbija slobodna da sklopi sporazum s Kinom, ali pri ulasku u EU mora ga napustiti

sporazum sa kinom, evropska unija, srbija

Srbija je slobodna da sklapa trgovinske sporazume s drugim zemljama ili organizacijama pre nego što udje u članstvo Evropske unije, „pod uslovom da to ne ide na uštrb odredbi Sporazuma o Stabilizaciji i pridruzivanju EU-Srbija“, izjavio je danas portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano za agenciju Beta.

Osvrćući se na najavu Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija – Kina, Stano je dodao da „u sklopu pregovora o članstvu u EU, Srbija ima obavezu da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan ulaska u članstvo Unije“.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora s kineskim predsednikom Si Djinpingom u Pekingu izjavio da takav sporazum treba da bude potpisan do kraja godine, naglasivši da će to osetno uvećati trgovinsku razmenu Srbije i Kine i dodatno privući inostrane investitore u Srbiju.

Portparol u EK Stano je takodje ukazao na to da je „EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije“.

Srbija je, po rečima Stana, „u 2020. godini 61 odsto svoje trgovine imala s Evropskom unijom, uz veoma povoljnu dinamiku rasta, dok je udeo Kine u spoljnotrgovinskoj razmeni iznosio osam odsto“.

Kad su u pitanju direktne inostrane investicije (FDI) u Srbiju, udeo kompanija iz EU je bio 69 odsto, dok su direktne investicije iz Kine iznosile 3,5 odsto, istakao je portparol u EK.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.