Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website FBI zaplenio sajt kompanije za skaj telefone koje je koristio i Belivuk - | K-013 Portal

FBI zaplenio sajt kompanije za skaj telefone koje je koristio i Belivuk

zaplenjen sajt za skaj telefone, skaj telefoni

Federalni istražni biro (FBI) blokirao je i na osnovu odluke nadležnog suda zaplenio sajt kompanije Sky ECC, koja je na globalnom nivou prodavala šifrovane programe za takozvane "skaj telefone", koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

Protiv šefova ove kompanije sa sedištem u Vankuveru, tužilaštvo u San Dijegu podiglo je optužnicu zbog "svesnog i namernog učešća u zločinačkom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije, generišući stotine miliona dolara profita".

Sajt Sky ECC je zaplenjen po nalogu suda u Južnoj Kaliforniji u zajedničkoj akciji Tužilaštva Južne Kalifornije, FBI, DEA, Međunarodna službe za prihode i drugih organa, navodi se u informaciji FBI, prilikom pokušaja pristupa ovom sajtu.

Savezni tužioci u San Diegu, u Kalifoniji, podigli su optužnicu i izdali nalog za hapšenje osnivača i izvršnog direktora Sky Global-a Žan-Fransoa Eap-a, i Tomasa Herdmana, bivšeg distributera Sky Global uređaja.

Optužnica je podignuta krajem prošle sedmice, nakon što su, prema pisanju kanadskih medija, pre desetak dana evropske vlasti saopštile da su izvršile brojna hapšenja i pretresle brojne domove u Belgiji i Holandiji u okviru "kontinuiranog praćenja kriminalne upotrebe" komunikacionih alata komapnije Sky ECC.

U izjavi objavljenoj u nedelju uveče, Eap je optužbe protiv njega i njegove kompanije nazvao "neosnovanim" i rekao da je odlučan da "očisti" svoje ime.

"Tehnologija Sky Globala radi za dobro svih. Nije stvorena da spreči policiju da nadgleda kriminalne organizacije; postoji da bi sprečila bilo koga da nadgleda i špijunira globalnu zajednicu", navodi se u izjavi Eap.

Prema optužnici, koju su preneli kanadski mediji, uređaji kompanije Sky su "posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija".

"Kao deo svojih usluga, Sky garantuje da kompanije mogu daljinski izbrisati poruke na svojim uređajima ako se taj uređaj zakonski zapleni ili bude ugrožen na drugi način", piše u optužici.

Dalje se navodi da Kompanija onemogućava standardne mogućnosti GPS-a, kamere i interneta na telefonima kupaca i instalira softver za šifrovanje koji omogućava korisnicima da međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, koja svoje podatke usmerava preko šifrovanih servera koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj.

Tužioci kažu da kompanija naplaćuje pretplatu u rasponu od 1.200 do 2.000 američkih dolara za šest meseci.

Navode da su ovi "skaj telefoni", korišćeni za olakšavanje kretanja ilegalnih droga, uključujuć i heroin, kokain i metamfetamin - širom sveta i da je kompanija koristila digitalne valute, uključujući bitkoine, "kako bi olakšala ilegalne transakcije na veb lokaciji, zaštitila anonimnost članstva i da olakša pranje nezakonito stečene dobiti".

Prošle sedmice je Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo inicijativu ministra unutrašnjih poslova da se zakonom inkriminiše upotreba ovih ''skaj'' telefona u našoj zemlji.

Na ovaj način bi se, kako smatra predsednik UST Nenad Stefanović, izvršio dodatni pritisak na osobe iz kriminognih sredina jer, prema dosadašnjoj praksi, upravo te osobe najčešće koriste "skaj" telefone, a što je potvrđeno i ovom istragom saveznih organa u SAD.

Udruženje predlaže da se inkriminiše radnja: "upotreba uređaja za komunikaciju sa računarskim programom koji onemogućava ili otežava primenu zakonom propisanih posebnih dokaznih radnji, radi izvršenja, pripremanja ili podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela".

Ovo delo bi, prema predlogu udruženja, imalo kvalifikovani oblik kada se radi o izvršenju, pripremanju ili podstrekavanju na izvršenje krivičnih dela za koje je propisana doživotna kazna zatvora, uz obavezno oduzimanje i uništavanje ''skaj'' telefona.

Stefanović je istakao da postoji potreba da se kazneno zakonodavstvo upodobi sa realnim stanjem na polju komunikacija.

Skaj telefone, kako je do sada utvrđeno u istrazi, koristili su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića, ali su nadležni organi uspeli da im uđu u trag, odnosno da "provale" njihovu komunikaciju i poruke, što će im poslužiti kao dokaz u sudskom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je izjavio da je policija do sada zaplenila 44 "skaj telefona", u kojima se nalazi veliki broj podataka, fotografija, poruka...

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.