Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Francuskoj preti građanski rat - generali spremaju vojni puč? - | K-013 Portal

Francuskoj preti građanski rat - generali spremaju vojni puč?

vojni puc u francuskoj, gradjanski rat u francuskoj

U Francuskoj se nastavlja polemika oko otvorenog pisma predsedniku Emanuelu Makronu koje su 21.aprila potpisali bivši i sadašnji pripadnici vojske, upozorivši na pretnju građanskim ratom.

BBC prenosi da su u kolumni, koju je na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara objavio desničarski list, bivši pripadnici vojske pozvali Makrona da zaustavi dešavanja u zemlji koja u rukama islamista tone u haos i građanski rat, a u istim novinama u kojima je objavljen apel, Marin Le Pen, koja predvodi krajnju desnicu u zemlji, objavila je kolumnu u kojoj je podržala akciju penzionisanih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

Oko hiljadu vojnika, među kojima je oko 20 penzionisanih generala i drugih 80 bivših visokih oficira, potpisalo se na pismu objavljenom u desničarskom magazinu „Valer aktuel“ i u njemu se navodi da će ako ništa ne bude urađeno njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih vrednosti i sunarodnika na teritoriji Francuske.

U pismu oni tvrde da islamisti preuzimaju čitave delove nacionalne teritorije.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, koji je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, uporedivši ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola.

Pripadnicima francuske vojske, bilo da aktivno služe ili su rezervisti, zabranjeno je da javno izražavaju mišljenje o religiji i politici, a ministarka odbrane Francuske Florens Parli zatražila je da potpisnici pisma budu kažnjeni.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS