Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fronteks: Na Zapadnom Balkanu do maja skoro tri puta više ilegalnih prelazaka granice - | K-013 Portal

Fronteks: Na Zapadnom Balkanu do maja skoro tri puta više ilegalnih prelazaka granice

zapadni balkan, ilegalni prelaz granice

Agencija EU za graničnu i obalnu zaštitu (Fronteks) objavila je da je u periodu od januara do maja ove godine na zapadnom Balkanu, prema preliminarnim podacima, registrovano 40.675 ilegalnih prelazaka EU granice, što je skoro tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Tom rutom, koja predstavlja gotovo polovinu ukupnih ilegalnih prelazaka granica EU, najviše su prolazili Sirijci i Avganistanci.

Ukupno je u prvih pet meseci ove godine registrovano 86.000 ilegalnih prelazaka granice u EU, ili 82 odsto više nego u istom periodu 2021, navela je agencija u danas objavljenom izveštaju.

Samo u maju ilegalno je prešlo granice EU 23.500 ljudi, odnosno 75 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, ppokazuju preliminarni podaci Fronteksa.

Fronteks nije uračunao ljude koji bežeći iz Ukrajine ulaze u EU preko graničnih prelaza.

Prema poslednjim podacima Fronteksa, više od 5,5 miliona državljana Ukrajine ušlo je u EU iz Moldavije i Ukrajine od početka ruske invazije u februaru. Njima je dozvoljeno da udju u EU.

Tokom prvih pet meseci ove godine, najaktivnije migrantske rute ka EU bile su zapadno-balkanska, preko koje je zabeleženo gotovo 41.000 ilegalnih prelazaka, i centralna i istočna mediteranska ruta.

Centralna mediteranska ruta ostala je relativno stabilna, sa 16.828 ilegalnih prelazaka, a njome su najviše prolazili Egipćani, Bangladešani i Tunišani.

Broj detektovanih prelazaka istočno-mediteranskom rutom nastavio je da raste i u analiziranom periodu iznosio je 13.668, što je za 116 odsto više nego prošle godine. Porast je bio najveći na Kipru, i to za 213 odsto. Ovom rutom najviše su prolazili migranti iz Nigerije, Sirije i Demokratske Republike Kongo.

Na istočnoj granici EU, broj ilegalnih prelazaka ove godine do sada je porastao na 2.155, što je četiri puta više nego prošle godine. Na toj ruti najviše je bilo građana Ukrajine, Belorusije i Iraka.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.