Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraživači proučavaju uticaj bačene plastike na lanac ishrane - | K-013 Portal

Istraživači proučavaju uticaj bačene plastike na lanac ishrane

lanac ishrane, bacena plastika

Tim francuskih i japanskih istraživača bacanjem mreže u japanskoj prefekturi Šizuoka pokušava da sakupi mikroplastiku kako bi saznali kako ona ulazi u more i koliko prodire u dno okeana.

Kako se navodi, sićušni plutajući fragmenti plastične ambalaže, sintetičke odeće i ribarskih mreža su se nakupljali tokom protekle četiri decenije i sada se nalaze u svakom delu svetskih okeana, čak i u najdubljim rovovima.

Prema studiji objavljenoj 2020. godine, morsko dno planete je zatrpano sa oko 14 miliona tona mikroplastike, a naučnici kažu da je hitno potrebno više istraživanja o njoj, uključujući njen uticaj na ekosisteme, lanac ishrane i zdravlje ljudi.

Istraživači proučavaju takozvanu plastisferu, odnosno mikroorganizme koji žive među odbačenom plastikom.

To je novi ekosistem koji nije postojao pre sedamdesetih godina 20. veka, tako da se ne zna koje vrste mikroba su povezane sa tom plastikom, poručio je naučni direktor projekta "Tara-Jambio" Silvein Agostini.

Nakon što je posada mrežu u obliku levka, nazvanu "čarapa“, ostavila da pluta 15 minuta blizu površine, podigla ju je nazad na palubu da pregleda šta je "ulovila".

Tim je prikupio više od 200 uzoraka od početka istraživanja u aprilu 2020. godine, od kojih svi sadrže mikroplastiku.

Student sa Trinidada i Tobaga Džonatan Ramtahal, koji učestvuje u istraživanju, rekao je da je cilj tima da utvrdi da li su bakterije koje pronalaze "štetne za širi lanac ishrane".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS