Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina kritikuje sankcije Rusiji, EU traži od Pekinga da ne pomaže Moskvi - | K-013 Portal

Kina kritikuje sankcije Rusiji, EU traži od Pekinga da ne pomaže Moskvi

kina, rusija, evropska unija

Kina je danas ponovo kritikovala zapadne sankcije Rusiji, dok su najviši zvaničnici EU tražili uveravanja od Pekinga da neće pomoći Moskvi da zaobiđe ekonomske kaznene mere uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na virtuelnom samitu lidera EU i Kine, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel tražili su od kineskog predsednika i premijera, Si Đinpinga i Li Kećijanga, da doprinesu okončanju rata u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da su lideri obe strane „razmenili veoma jasno suprotstavljene stavove“ o mnogim temama, ali je izrazila nadu da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ubedi Rusiju da treba da okonča rat u Ukrajini.

Ona je dodala da očekuje da se Kina u najmanju ruku ne meša u sankcije Zapada protiv Rusije, i ako ih ne podrži.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za rat u Ukrajini, bar delimično, tvrdeći da je Vašington insistirao na širenju NATO-a na istok, ka ruskim granicama.

Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking „ne odobrava rešavanje problema putem sankcija“ i da, kada je reč o Ukrajini, neće biti primoran „da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj“.

„Kao krivac i glavni podstrekač ukrajinske krize, SAD su navele NATO da se u pet navrata širi na istok u poslednje dve decenije. Broj članica NATO-a je gotovo udvostručen od 1999. godine, sa 16 na 30 zemalja, što je pritiskalo Rusiju uza zid korak po korak“.

Iako tvrdi da ne zauzima stranu u sukobu, Kina je proglasila „partnerstvo bez ograničenja“ sa Rusijom i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu. Peking redovno širi ruske dezinformacije o tom sukobu i ne naziva ga invazijom ili ratom, kao što ni Moskva ne čini.

Današnji samit EU i Kine održan je u vreme sve negativnijeg raspoloženja unutar Unije prema Pekingu, kojem se zamera agresivna spoljna politika i trgovinske prakse.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.