Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina: Prva misija na Mars 2033. potom redovni letovi - | K-013 Portal

Kina: Prva misija na Mars 2033. potom redovni letovi

misija na mars, putovanje na mars

Kina namerava da pošalje svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033. godine, nakon čega će uslediti redovni letovi, u skladu sa dugoročnim planom da izgradi trajno naseljenu bazu na Crvenoj planeti i crpi njene resurse.

Ambiciozni plan, koji će pojačati trku sa SAD u naseljavanju ljudi na Mars, po prvi put je detaljno obelodanjen nakon što je Kina sredinom maja spustila robotički rover na Mars, u svojoj inauguracionoj misiji na planetu, preneo je Rojters.

Lansiranja sa posadom na Mars planirana su za 2033, 2035, 2037, 2041. i nadalje, izjavio je šef glavnog kineskog proizvođača raketa Vang Sjaođun nedavno putem video veze na konferenciji o istraživanju svemira u Rusiji.

Pre nego što misije sa posadom krenu, Kina će poslati robote na Mars da prouče moguće lokacije za bazu i izgradnju sistema za izvlačenje resursa, javila je juče zvanična Čajna spejs njuz, pozivajući se na Vanga, koji je i šef Kineske akademije tehnologije lansirnih vozila.

Za ljudsko naseljavanje na Mars, posade bi morale biti u mogućnosti da koriste resurse planete, poput vađenja vode ispod njene površine, generisanja kiseonika i proizvodnje električne energije.

Kina, takođe, mora da razvije tehnologiju za vraćanje astronauta natrag na Zemlju.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.