Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kina upozorila članice G20 da se ne mešaju u pitanja Tajvana - | K-013 Portal

Kina upozorila članice G20 da se ne mešaju u pitanja Tajvana

clanica g20, kina, tajvan

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji upozorio je Sjedinjene Države i njene saveznike da se ne mešaju u pitanja Tajvana, jer će u protivnom snositi posledice.

U poslednje vreme Sjedinjene Države i neke druge države pokušali su da se umešaju u pitanje Tajvana, što predstavlja kršenje političkih garancija koje su dali kada su uspostavljali diplomatske odnose sa Kinom, rekao je Ji uoči samita Grupe 20 u Rimu, prenosi Politiko.

"Ako princip 'jedne Kine' nisu uspeli da naruše pre 50 godina, to je još manje moguće u današnejm svetu 21. veka. A ukoliko ipak nastave s tim aktivnostima, definitivno će platiti odgovarajuću cenu", poručio je Ji.Reakcija kineskog šefa diplomatije usledila je u vreme povećanih tenzija između Kine i Zapada zbog Tajvana, a one su dodatno uvećane kada je tajvanska predsednica Cai Ingven pre nekoliko dana priznala da se na ostrvu nalaze pripadnici američke vojske.

Pored toga, žestoku reakciju Pekinga izazvala je i evropska turneja tajvanskog ministra spoljnih poslova Džozefa Vua, koji se u četvrtak i petak sastao sa više zvaničnika Evropske unije i sa evroparlamentarcima.

Vu je u tim razgovorima tražio da se realizuje investicioni sporazum između Evropske unije u Tajvana, što Brisel stalno odlaže jer ne želi otvoreni sukob sa Pekingom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.