Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koje svetske kompanije ostavljaju za sobom najviše otpada? - | K-013 Portal

Koje svetske kompanije ostavljaju za sobom najviše otpada?

Koje svetske kompanije ostavljaju za sobom najviše otpada?

Plastični otpad koji zagađuje čitav svet potiče iz proizvodnje svega nekoliko multinacionanih kompanija, među kojima su Koka-kola, Nestle i kompanija PepsiCo, navodi svetska koalicija nevladinih organizacija „Oslobodimo se plastike“ (Break Free from Plastics), u izveštaju objavljenom juče u Manili, na Filipinima.

Međunarodna koalicija 1.475 ekoloških organizacija među kojima je i Grinpis, zamera tim kompanijama što se većinom oslobađaju odgovornosti za čišćenja zagađenja koje je posledica njihove aktivnosti.

Volonteri koalicije su sakupili gotovo pola miliona komada plastičnog otpada tokom jednog svetskog dana čišćenja planete, u 51 zemlji pre mesec dana, od toga 43 odsto otpada je proizvod prepoznatljivih marki.

Drugu godinu uzastopno Koka-kola je na prvom mestu zagađivača sa 11.737 komada plastičnog otpada sakupljenog u akciji ove godine u 37 zemalja na četiri kontinenta.

Među deset glavnih proizvođača plastičnog otpada koji je sakupljen su: Nestle (4.846), Pepsiko (3.362), Unilever (3.328), Prokter end Gambl (1.160), Filip Moris (2.239) kao i Mars, Kolgejt-Palmoliv, Prefeti Van Mile i Mondelez Internešenal, objavila je koalicija njihov redosled.

Iako mnoge azijske zemlje bacaju svoj otpad u okeane, pravi krivac za veliko zagađenje plastikom u Aziji su multinacionalne kompanije iz Evrope i SAD-a, navodi se u izveštaju.

Kompanije Koka-kola, Pepsiko i Nestle nisu želele da daju komentar, navodi Frans pres.

Iako te kompanije uglavnom priznaju svoju ulogu u širenju zagađenja, u izveštaju se navodi da se one trude da nude „lažna rešenja“.

Tako je promocija reciklaže njihov način da prebace odgovornost na potrošače, navodi se u izveštaju i dodaje da je reciklirano jedva devet odsto od ukupne količine plastičnih proizvoda.

„Firme nastavljaju da izvlače profit od velike proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu dok su zemlje sveta primorane da podnose taj teret“, navela je grupa „Oslobodimo se plastike“ i ocenila da je ta situacija „neprihvatljiva“.

(Zelena Srbija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.