Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Količina leda na Grenlandu smanjila se za 600 milijardi tona - | K-013 Portal

Količina leda na Grenlandu smanjila se za 600 milijardi tona

Količina leda na Grenlandu smanjila se za 600 milijardi tona od kraja leta prošle godine, pokazuju podaci do kojih je došla američko-nemačka orbitalna misija „Grejs-FO“.

Otapanjem tolike količine leda, globalni nivo mora može porasti za 2,2 milimetra, kažu naučnici, koji su juče objavili analizu satelitskog merenja gravitacionog polja iznad Arktika, navodi Bi-bi-si.

Merenje je delo dva satelita koji su kružili oko planete Zemlje, uočavajući neujednačenosti u njenom gravitacionom polju, koja ukazuju na varijacije u masi.

Ključni signali su promene u količini vode na površini, kao i nepovoljno stanje velikih ledenih prostranstava, iako jedan deo izgubljene ledene mase biva nadoknađen sa dolaskom zime i snežnih padavina.

Misija „Grejs FO“, započeta 2018. godine, je naslednik projekta koji je bio aktuelan u periodu od 2002. do 2017. godine.

„'Grejs' nam pruža zaista jedinstven pogled na ledeni pokrivač i njegove glečere“, kaže Izabela Velikonja, profesor na Univerzitetu Kalifornija u Irvajnu i stručnjak iz laboratorije za mlazni potisak američke svemirske agencije NASA.

Dok drugi tipovi satelita vrše merenja ledenog pokrivača beležeći promene oblika ili brzine njegovog kretanja, „Grejs FO“ bukvalno meri težinu leda iz orbite, predstavljajući nezavisnu proveru metoda koje koriste ostali sateliti.

„Značajno je što sada vidimo topljenje i gubitak mase koji sežu do severnih glečera Grenlanda. Prošlogodišnjem velikom topljenju leda doprineo je ceo Grenland“, kaže Velikonja.

Tokom perioda aktivnosti obe misije - od 2002. do 2019. godine - Grenland je izgubio oko 4.550 milijardi tona leda, ili prosečno 268 milijardi tona godišnje.

Misija Grejs-FO ukazala je i na to da se ledeni pokrivač na Antarktiku godišnje smanjivao za nešto više od 100 milijardi tona, kaže za Bi-bi-si profesor Endrju Šeperd sa univerziteta u Lidsu, Velika Britanija.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.