Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Komšije postavile SEMAFOR za pešake „zablenute“ u mobilni - | K-013 Portal

Komšije postavile SEMAFOR za pešake „zablenute“ u mobilni

Komšije postavile SEMAFOR za pešake „zablenute“ u mobilni

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotoaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni koji su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje „Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju“.

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti da se na semaforu upalilo crveno.

Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prijelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobilnog telefona u koji pešaci gledaju.

Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prisiljeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući tome što ovaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotoaru, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda.

Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče pešake.

Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra „četvrtim ubicom na drumu“.

Po rezultatima istraživanja ponašanja, čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Prema istraživanju, reakcije vozača s mobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.