Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kontroverzni zakon: Vozači samovozećih automobila neće biti odgovorni u slučaju nesreće - | K-013 Portal

Kontroverzni zakon: Vozači samovozećih automobila neće biti odgovorni u slučaju nesreće

zakon, automobili

Vozačima u autonomnim vozilima, odnosno samovozećim automobilima, od sada će biti dozvoljeno da tokom vožnje gledaju televiziju, predloženo je novim izmenama zakona o saobraćaju u Velikoj Britaniji.

To će moći da rade na ugrađenim ekranima, ali će korišćenje smartfona u vožnji i dalje biti zabranjeno, javlja BBC.

U promenama zakona je takođe naznačeno da vozači moraju u svakom trenutku biti spremni da preuzmu kontrolu nad vozilom, saopšteno je iz vlade.

Tehnologija autopilota u automobilima najverovatnije će se prvo koristiti prilikom sporih vožnji na autoputevima, na primer u kolonama, kad je saobraćaj veoma gust.

Samovozećim automobilima trenutno nije dozvoljena vožnja po britanskim putevima, ali bi prvi takvi automobili mogli biti spremni za drumski saobraćaj kasnije ove godine, objavilo je Ministarstvo saobraćaja te zemlje.

Očekuje se da će planirane promene zakona stupiti na snagu tokom leta. U novom zakonu piše i da korisnici samovozećih automobila neće biti odgovorni u slučaju eventualne nesreće.

Umesto njih, u takvim udesima nastalu štetu će pokrivati osiguravajuće kuće.

Prema novim pravilima, vozači bi trebalo da budu spremni da ponovo preuzmu kontrolu nad vozilom od autonomnog sistema onda kad je potrebno, recimo u trenutku isključivanja sa autoputa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.