Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Logar: Srbija će morati da se odluči na kojoj stolici želi da sedi - | K-013 Portal

Logar: Srbija će morati da se odluči na kojoj stolici želi da sedi

logar, srbija, evroska unija

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar najavio je da će u maju, na Savetu šefova diplomatija EU, Zapadni Balkan biti jedna od glavnih tema.

Logar je za bečki dnevnik "Standard" takođe rekao da će Srbija morati da se odluči na "kojoj stolici želi da sedi", kad je reč o stavu Beograda prema ukrajinskoj krizi.

"Ili će se odlučiti za napredak ili za politiku podilaženja snagama koje slabe", rekao je Logar.

On je naglasio da je neophodno solidarisati se i priključiti sankcijama protiv Rusije, zbog, kako tvrdi, zločina koje Rusija čini u Ukrajini.

"Time ste na ispravnoj strani istorije", naglasio je Logar.

Logar je kazao da je Zapadni Balkan definitivno glavna tema.

Upitan kako EU treba da reaguje na rastući uticaj Rusije u Srbiji, BiH, i Crnoj Gori, šef slovenačke diplomatije odgovorio je da se region mora dovesti u EU, kako bi u njemu bilo moguće primeniti evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku, i kako region ne bi bio korišćen za hibridne aktivnosti koje žele da postave prepreke ili unište Uniju.

"Veoma je opasno ako se region ne dovede u EU", upozorio je on.

Govoreći o ukrajinskoj krizi ocenio je da je najveća greška EU bila što nije nakon ruske aneksije Krima reagovala oštrim sankcijama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.