Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Makron ukazao da EU ima posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu - | K-013 Portal

Makron ukazao da EU ima posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu

emanuel makron, predsednik francuske, zapadni balkan, evropska unija

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas na ponovo angažovanje i ulaganje EU u Zapadni Balkan naspram novih tenzija koje se tamo javljaju i „mešanja regionalnih sila“ koje pokušavaju da destabilizuju Evropu. 

„Ovaj region je danas pogođen novim tenzijama. Istorija se tamo ponavlja, tragedija takođe ponekad“, rekao je francuski predsednik danas u Jelisejskoj palati izlažući prioritete francuskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2022. 

On je najavio održavanje evropske konferencije posvećene Zapadnom Balkanu u junu u okviru francuskog predsedavanja Unijom. 

„Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja ali takođe investicija da bi podržali ekonomsku integraciju tog regiona.. i takođe da bi se borili protiv mešanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu“, rekao je Makron.

Implicitno se to odnosi na Tursku i Rusiju, prenosi agencija Frans pres.

„Verujem da je ovaj posao koji je politički i ekonomski posao prema Zapadnom Balkanu pravi plan suvereniteta za našu Evropu, jer ne možemo graditi Evropu mira za narednih 50 godina ako dozvolimo da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas“, upozorio je Makron. 

On je takođe apelovao na to da se „razjasni evropska perspektiva“ zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju Evropske unije.

U oktobru su na samitu u Sloveniji vođe Evropske unije ponovo potvrdile svoju podršku za ulazak Zapadnog Balkana u EU ali su odbili da preciziraju određen rok, tražeći više reformi i rešavanje istorijskih sukoba.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Sasa Kovacevic 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city