Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mine iz Krušika pronađene i u ukrajinskom skladištu u blizini Harkova - | K-013 Portal

Mine iz Krušika pronađene i u ukrajinskom skladištu u blizini Harkova

krusik, mine, harkov, ukrajina

Ruski mediji objavili su reportažu o tome kako su snage te zemlje, tokom invazije na susednu Ukrajinu, zauzele najveće evropsko skladište oružja, u blizini Harkova.

Na objavljenim fotografijama vide se i mine iz Krušika koje su izvezene u Ukrajinu, o čemu su ranije pisali mediji u Srbiji.

Ruske trupe dobile su pristup hiljadama tona municije, u „zoni specijalne vojne operacije“, piše ruska Kosmoljskaja pravda u reportaži o zauzimanju najvećeg skladišta oružja u Evropi, u Balakleji u blizini Harkova.

Ruski list podseća da je reč o skladištu u kojem se u martu 2017. desila velika eksplozija, ali da tom prilikom, kako se navodi, uništen arsenal koji je uglavnom bio uskladišten na otvorenom, dok oko 300 betonskih hangara nije bilo pogođeno.

U skladištu su, kako se navodi, pronađene minobacačke mine, granate za haubice raznih kalibara, tenkovska municija, kao i rakete za raketni sistem Uragan, kutije sa TNT-om, rakete za PVO sisteme, kutije sa nekom vrstom antena i komunikaciona oprema.

Ono što, međutim, na fotografijama iz reportaže Kosmoljskaje pravde, zapada za oko su mine iz valjevskog "Krušika", proizvedene 2018. godine, o čijem je izvozu u Ukrajinu već pisao nedeljnik NIN.

Naime, na fotografijama iz Balakleje jasno se može videti da minobacačke mine kalibra 60 milimetara nose oznaku КV lot 04/2018, a kako je ranije pisao NIN, upravo to je oznaka za mine proizvedene u valjevskom Кrušiku u aprilu 2018. (КV je oznaka za Кrušik Valjevo).

Objavljivanjem snimaka i fotografija mina proizvedenih 2018. godine, kako je ranije objavio NIN, demantovan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je objašnjavao da oružje iz Krušika u Ukrajinu dospelo samo jednom, i to 2016. godine.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.