Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo spoljnih poslova Kine: SAD sprovode 'diplomatiju prinude', a ne Kina - | K-013 Portal

Ministarstvo spoljnih poslova Kine: SAD sprovode 'diplomatiju prinude', a ne Kina

ministarstvo spoljinih poslova, kina, sad

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine kritikovao je SAD rekavši da se angažuju u „diplomatiji prinude“ i dodao da je Kina spremna da radi sa svim zemljama koje podržavaju pravdu kako bi se suprotstavile svim oblicima prinudnih akata širom sveta, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

 

Portparol Džao Liđijen je to rekao na dnevnom brifingu za medije u ponedeljak, kao odgovor na nedavne komentare američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je optužio Kinu za „diplomatiju prinude“.

SAD su te koje se angažuju u „diplomatiji prinude“, rekao je Džao i dodao da Kina nikada nije pribegla bilo kakvom aktu prinude i da se čvrsto protivi da bilo koja druga zemlja to učini.

Da bi dodatno razotkrio akcije SAD u potrazi za „diplomatijom prinude“, Džao je naveo prakse poput beskrupuloznog suzbijanja kineskog Huaveja i drugih stranih kompanija i primoravanja zemalja da izaberu stranu u rusko-ukrajinskom sukobu, uz često pretnju da će upotrebiti jednostrane sankcije.

Štaviše, dodao je on, kada su Kina i Solomonska Ostrva potpisali sporazum o bezbednosnoj saradnji zasnovan na međusobnom poštovanju, jednakosti i obostranoj koristi, SAD su odmah izvršile pritisak na ostrvske zemlje južnog Pacifika da ometaju normalnu saradnju sa Kinom.

Džao je pozvao Sjedinjene Države da prekinu „diplomatiju prinude“, prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja i da se uzdrže od pritiska na zemlje da izaberu stranu, zloupotrebe jednostranih sankcija i ugnjetavanja visokotehnoloških firmi drugih zemalja, navodi CMG.

 

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.