Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mladići češće od devojaka krše restriktivne mere - | K-013 Portal

Mladići češće od devojaka krše restriktivne mere

Psiholozi smatraju da mladi muškarci češće nego mlade žene krše restriktivne mere uvedene širom sveta u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Tim naučnika sa britanskih univerziteta Šefild i Alster ispitivao je nešto manje od 2.000 osoba starosti od 13 do 24 godine. Rezultati istraživanja pokazali su da se polovina muškaraca od 19 do 24 godine srela s prijateljima ili članovima porodice sa kojima ne žive, u poređenju sa 25 odsto žena, prenosi BBC.

Nešto manje od polovine svih ispitanih - njih 917, rekli su da se osećaju znatno anksioznije tokom zatvaranja, a bila je veća verovatnoća da će oni koji pate od depresije prekršiti pravila tako što će se sastajati s prijateljima i nepotrebno napuštati kuću.

S druge strane, oni koji su anksiozni više su se pridržavali fizičkog distanciranja i redovno su prali ruke.

Lijat Levita sa Univerziteta u Šefildu kaže da mentalno zdravlje nije opravdanje za nepoštovanje pravila, ali ukazuje da je ljudima koji imaju mentalne probleme teško da se povinuju pravilima.

Profesor kliničke psihologije sa Kings koledža u Londonu Dejm Til Vikes kaže da je osećaj anksioznosti sasvim normalan u tolikoj neizvesnosti i gubitku socijalne podrške. On ukazuje da su ključna pitanja koliko dugo traje fizička distanca i kolika podrška je mladim ljudima potrebna.

"Ova situacija može imati ozbiljan uticaj na one koji već imaju probleme sa mentalnim zdravljem, a nekima će sigurno biti potreban formalni psihološki tretman", ističe doktor Vikes.

Ovo istraživanje otkrilo je da se 150 od 281 muškarca starih od 19 do 24 godine srelo s grupom prijatelja tokom zaključavanja, dok je petina kažnjena ili uhapšena zbog kršenja pravila.

Ta grupa je takođe mislila da nisu rizikovali da se zaraze koronavirusom ili da ga prenesu drugima, te da poštovanje restriktivnih mera nije vredno.

Doktor Levita kaže da je poznato da muškarci uopšte preuzimaju više rizika, a da evolutivni psiholozi to objašnjavaju time da muškarci više pokušavaju da se dokažu.

Statistički podaci policije pokazuju da je trećina onih koje je policija kaznila zbog kršenja pravila o zaključavanju bila stara 18-24 godine.

Psiholozi smatraju da vlasti moraju da urade više kako bi objasnile razloge za fizičko distanciranje i pomogle mladima da razumeju restriktivne mere.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS