Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Moskva osuđuje izjavu Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova - | K-013 Portal

Moskva osuđuje izjavu Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova

ujedinjenje kosova i albanije, edi rama, moskva, marija zaharova

Moskva smatra da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova „apsolutno neprihvatljiva“, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U pisanoj izjavi Zaharova je navela da promocija planova o stvaranju „velike Albanije“ prituvureči odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, i podriva stabilnost u regionu.

„Posebno je čudno čuti da se kršenje osnovnog dokumenta za rešenje kosovske krize deklariše kao ključni cilj političke karijere lidera jedne od balkanskih zemalja“, navela je Zaharova.

Dodala je da se takve štetne ideje savšeno ne slažu sa kontekstom zajedničkih napora Beograda i Tirane o stvaranju jedinstvenog tržišta, koji se preduzimaju u okviru zajedniče inicijative „Otvoreni Balkan“.

„Računamo na adekvatnu reakciju Zapadnih staratelja projekta kosovske ‘državnosti’ na ovu otvorenu provokaciju. Krajnje začudjuje što oni propuštaju takve destruktivne pozive, a da se u isto vreme obrušavaju sa napadima na Beograd u vezi sa njegovom opravdanom humanitarnom koncepcijom ‘srpskog sveta’, koja ne protivureči medjunarodnom pravu“, navela je Zaharova.

Kako je preneo Kosovo onlajn, premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je cilj i težnja njegove karijere ujedinjenje Kosova i Albanije, negirajući da je posredi lični interes.

„Predsednik Albanije i Kosova?! To nije u mojim planovima! Ujedinjenje Albanije sa Kosovom, da! To je težnja“, rekao je Rama u emisiji „Slobodna zona“ na TV Kljan Kosova.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.