Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MSP Nemačke: Izveštaj ODIHR-a jasan, u potpunosti primeniti sve preporuke - | K-013 Portal

MSP Nemačke: Izveštaj ODIHR-a jasan, u potpunosti primeniti sve preporuke

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, izvestaj odihr

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je večeras da je konačni izveštaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji jasan i da je sada od ključnog značaja da vlast u potpunosti primeni sve preporuke iz tog dokumenta.

„Konačni izveštaj ODIHR-a je jasan: Na nedavnim parlamentarnim izborima u Srbiji teren je bio nagnut na jednu stranu i uočeni su nepravedni uslovi za kandidate. Sada je od ključnog značaja da se u potpunosti primene sve preporuke. ODIHR je spreman da pomogne“, objavilo je na Iksu Ministarstvo koje vodi Analena Berbok.

U konačnom izveštaju ODIHR-a, objavljenom 28. februara, nalazi se 25 preporuka, od kojih je sedam prioritetnih.

Između ostalog, ODIHR je preporučio da neophodne izmene zakona treba inicirati mnogo pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces zasnovan na širokom političkom konsenzusu.

Jedna od preporuka je i da treba ponovo razmotriti relevantne zakone, propise i praksu kako bi se olakšalo sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska uz učešće političkih partija i nevladinih organizacija.

U izveštaju se navodi i da vlasti Srbije treba da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i na zaposlene u javnim službama i državnim institucijama i preduzećima, kao i da ojačaju mehanizme nadzora.

Kao ozbiljne nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači uočili navode se slučajevi kupovine glasova, ubacivanja više glasačkih listića, grupnog glasanja, neprimerenog uticaja na glasače, organizovanog dovođenja glasača.

Uprkos navedenom, najviši zvaničnici Srbije govore da izveštaj potvrđuje da nije bilo izborne krađe, dok vodeća opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ tvrdi suprotno – da izveštaj ODIHR-a potvrđuje da su izbori 17. decembra pokradeni.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS