Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na Aljasci proradila tri vulkana, jedan izbacuje lavu - | K-013 Portal

Na Aljasci proradila tri vulkana, jedan izbacuje lavu

vulkan, aljaska, proradio vulkan

Tri vulkana na Aljasci su trenutno u raznim stanjima erupcije - jedan izbacuje lavu, a preostala dva izbacuju paru i pepeo.

Dosad, nijedna od manjih zajednica u blizini vulkana nije ugrožena, rekao je danas Kris Vejtomas, geolog u Vulkanskoj opservatoriji Aljaske.

Na vebkamerama je moglo da se vidi kako iz vulkana Pavlov izleće pepeo, zbog čega je opservatorija podigla pretnju od žutog nivoa na narandžasti, koji ukazuje na moguće probleme i na to da je erupcija blizu, preneo je AP.

Oblaci pepela su se podizali iznad vrha vulkana visokog 2.518 metara i išli su 10 kilometara uvis, naveo je Vejtomas.

"Pavlov je veoma lukav vulkan. Može da proradi bez većeg upozorenja", kazao je on.

Pavlov je pokriven snegom i ledom na jugozapadu Aljaske, na oko 1.000 kilometara jugozapadno od Enkoridža, glavnog grada ove američke države.

BIG Pančevo

Najbliže mesto je Kold bej, koji se nalazi na oko 55 kilometara jugozapadno od Pavlova, koji se smatra jednim od najaktivnijih vulkana na Aljasci.

Poslednji put, Pavlov je imao erupciju 2016. godine, kada je izbacivao pepeo na drugo mesto, Nelson lagunu.

Opservatorija je danas primila pozive od stanovnika iz mesta Adak o fontani lave na vrhu vulkana Veliki Sitkin, što se potvrdilo putem vebkamera.

"Činjenica da ljudi mogu da izađu ispred kuća i da gledaju sve to je sjajna", ocenio je Vejtomas.

On je dodao da ukoliko se aktivnost vulkana pojača, Adak bi mogao da bude zasut pepelom iz Velikog Sitkina, koji se nalazi na ostrvu udaljenom oko 43 kilometara dalje.

"Fontana lave je neobična za Veliki Sitkin, ali je bila uglavnom pasivna u ovom stadijumu", kazao je geolog.

Veliki Sitkin se nalazi na 1.851 kilometar jugozapadno od Enkoridža.

Vulkan Semisopočonoj, koji se nalazi na 240 kilometara dalje na nenaseljenom ostrvu na zapadnom kraju Aleutijanskih ostrva povremeno je radio u sredu i napravio oblak pepela koji je išao na preko 3.000 metara, zaključio je geolog.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.