Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Naučnici otkrili novu vrstu koronavirusa kod slepih miševa - | K-013 Portal

Naučnici otkrili novu vrstu koronavirusa kod slepih miševa

Dok se svet bori protiv pandemije Kovid-19, kod slepih miševa koji naseljavaju Indiju otkrivena je druga vrsta koronavirusa, otkrila je nova studija.

Oko 25 slepih miševa bilo je pozitivno na testu na koronavirus nazvan BtCoV, javljaju lokalni mediji, pozivajući se na studiju Indijskog saveta za medicinska istraživanja (ICMR), prenosi Raša Tudej.

Ispitane životinje pripadaju dvema vrstama takozvanih "voćnih šišmiša". Pronađeni su u državama na jugu zemlje, kao i na zapadnim Himalajima.

"Ovi koronavirusi šišmiša nemaju veze sa SARS-CoV2 odgovornim za pandemiju Kovid-19", rekla je Pragia Jadav, naučnica iz Nacionalnog instituta za virusologiju (NIV) u Puneu i jedan od autora studije.

Ona je objasnila da još nema dokaza da bi novootkriveni koronavirus mogao da izazove bolest kod ljudi.

Međutim, vrsta šišmiša Pteropus prethodno je bila pozitivna na virus Nipah, od kojeg je tokom epidemije u Kerali 2018. umrlo 17 ljudi.

Kovid-19 je takođe povezan sa šišmišima zbog svoje sličnosti sa virusima koji se nalaze u njihovom organizmu, navodi Raša Tudej.

"Slepi miševi se smatraju prirodnim rezervoarom mnogih virusa, od kojih su neki potencijalni ljudski patogeni", rekla je Javad i dodala da je potreban "kontinuirani aktivni nadzor" da bi se otkrili novi virusi koji mogu potencijalno da izazovu epidemije.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city