Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nemačka suspendovala proceduru davanja licence operatoru gasovoda Severni tok 2 - | K-013 Portal

Nemačka suspendovala proceduru davanja licence operatoru gasovoda Severni tok 2

severni tok 2, nemacka

Nemačke vlasti su danas saopštile da su suspendovale proceduru davanja licence kompaniji koja upravlja novim gasovodom Severni tok 2 zbog problema sa njenim pravnim statusom.

Izgradnja gasovoda kojim će ruski gas stizati u Nemačku završena je ove godine, ali on još nije u funkciji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da bi Moskva mogla brzo da poveća isporuke prirodnog gasa Evropskoj uniji, čim nemački regulatori odobre početak rada novog gasovoda.

Davanje licence kompaniji Severni tok 2 AG neophodno je da bi gas mogao legalno da teče.

Trenutno nije jasno kako će na početak rada gasovoda uticati odluka nemačke regulatorne agencije Bundesnecagentur o suspenziji procedure davanja licence operatoru Severni tok 2 AG.

Nakon temeljnog pregleda dokumentacije, agencija Bundesnecagentur je zaključila da bi davanje licence toj kompaniji „bilo moguće jedino ako bi ona imala pravni oblik u skladu sa nemačkim zakonom“.

Kompanija sa sedištem u švajcarskom mestu Cug „odlučila je da ne menja pravni oblik, već da umesto toga osnuje ćerku-firmu koja bi upravljala isključivo nemačkim delom gasovoda“, navodi Bundesnecagentur.

Agencija je dodala da će proces dodele licence ostati suspendovan „dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na ćerku-firmu“ i dok ne bude mogla da potvrdi da je dokumentacija kompletirana.

Gasovod u vlasništvu ruskog giganta Gasprom ide kroz Baltičko more i zaobilazi Poljsku i Ukrajinu, zbog čega mu se te dve zemlje oštro protive.

I SAD su se oštro protivile izgradnji gasovoda Severni tok 2, ali su u julu postigle dogovor sa Berlinom da ne uvode sankcije nemačkim entitetima koji učestvuju u projektu.

Cene energenata su prethodnih meseci skočile u Evropi, koja većinu prirodnog gasa uvozi iz Rusije, što je stvorilo teškoće i kompanijama i domaćinstvima.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.