Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi mandatar za sastav Vlade Izraela poreklom iz Novog Sada - | K-013 Portal

Novi mandatar za sastav Vlade Izraela poreklom iz Novog Sada

jair lapidu, mandatar za sastav vlade izraela, mandatar za sastav Vlade Izraela poreklom iz Novog Sada, jair lapidu poreklo

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je danas da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Svoju odluku Rivlin je objavio uživo preko televizije, dan pošto ga je Netanjahu obavestio da nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju u zadatom roku do utorka u ponoć.

Rivlin je rekao da se danas konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid, vođa partije centra „Ima budućnosti“ (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Lapidov pokojni otac Jozef „Tomi“ Lapid je rodom iz Novog Sada, rođen pod imenom Tomislav Lampel, a bio je novinar, političar i ministar pravde Izraela u periodu 2003-2004.

Jair Lapid je i sam bio novinar i popularni TV voditelj i ministar finansija od 2013. do 2014. godine.

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.

Njegova partija je na četvrtim izborima za manje od dve godine osvojila 17 poslaničkih mandata i druga je po veličini u Knesetu posle Netanjahuovog konzervativnog Likuda sa 30 poslanika. Lapid teži vladi nacionalnog jedinstva kako bi smenio Netanjahua, kome se sudi za korupciju.

„Vreme za novu vladu je došlo. To je istorijska mogućnost da se sruše prepreke koje dele izraelsko društvo, da se ujedine religiozni i sekularni, levica, desnica i centar“, ocenio je Lapid.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje je objavio izraelski TV Kanal 13, 43 odsto Izraelca želi vladu Lapida i Naftali Beneta, lidera desničarske stranke Jamina (Desno).

Za to će im biti potrebna i podrška najmanje jedne partije izraelskih Arapa.

Benet se danas prvi put u svojoj političkoj karijeri sastao s Mansurom Abasom, vođom male islamske partije, koja bi mogla pomoći da se obezbedi većina.

Ako opozicija uspe da obrazuje vladu jedinstva, to će značiti kraj vladavine Netanjahua koji je 12 godina uzastopno na funkciji premijera. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

„Izgleda da bi možda u roku od nekoliko dana ili nedelja, mogli imati funkcionalnu koaliciju koja neće uključiti gospodina Netanjahua. To bi bila revolucionarna promena“, ocenio je Johanan Plesner, predsednik Demokratskog instituta Izrael, dodavši da su peti uzastopni izbori „još uvek, na nesreću, realna mogućnost“, preneo je AP.

Ranije objavljena ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da oko 70 odsto Izraelaca očekuje da će se novi izbori održati pošto Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.