Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novozelanđani izglasali legalizaciju eutanazije ali ne i marihuane - | K-013 Portal

Novozelanđani izglasali legalizaciju eutanazije ali ne i marihuane

novi zeland, legalizacija eutanazije, eutanazija

Novozelanđani su na obavezujućem referendumu izglasali legalizaciju eutanazije, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni danas koji takođe ukazuju da verovatno neće proći drugi referendum, legalizacija rekreacione upotrebe marihuane.

Sa oko 83 odsto prebrojanih glasova, 65 odsto je glasalo za legalizaciju eutanazije a 34 odsto protiv.

Glasanje „ne“ marihuani je mnogo tesnije, tu je 53 odsto glasalo protiv legalizacije a 46 odsto za. To ostavlja malu mogućnost da bi ta mera ipak mogla da prodje kada budu prebrojani svi posebni glasovi iduće nedelje ali to bi ipak zahtevalo ogromnu promenu trenda.

U ranijim izborima, specijalni glasovi koji uključuju glasače van zemlje, imali su tendenciju da podrže više liberalne nego opšte glasove što daje onima koji se zalažu za legalizaciju marihuane neku nadu da bi mera još mogla da prodje.

Ta dva referenduma predstavljala su velike moguće promene društvenog tkiva Novog Zelanda mada su kampanje za svaki na kraju bile dosta zasenjene pandemijom korona virusa i paralelnom trkom za parlamentarne izbore u kojoj su premijerka Džasinda Ardern i njena liberalna Laburistička partija ubedljivo osvojili drugi mandat.

Pristalice legalizacije droge su bili frustrirani što Ardern nije htela da otkrije kako će glasati na referendumu. Mnogi su verovali da bi njeno odobravanje podstaklo podršku za legalizaciju marihuane, ali ona je rekla da hoće da ostavi odluku Novozelanđanima. Ona je rekla danas kada su objavljeni rezultati da je glasala za, na oba referenduma.

Legalizacija eutanazija koja stupa na snagu 2021. godine odnosi se na odrasle osobe sa neizlečivim bolestima, za koje se očekuje da će umreti u roku od šest meseci i koje podnose „neizdržljive“ patnje. Među drugim zemljama koje dozvoljavaju neki oblik eutanazije su Holandija, Luksemburg, Kanada, Belgija i Kolumbija.

Predložena legalizacija marihuane bi dozvolila ljudima da kupe do 14 grama dnevno i da gaje dve biljke. To je bilo neobavezujuće glasanje, tako da ukoliko ipak prođe, morali bi da se usvoje zakoni da se ta odluka primeni. Ardern je rekla da će poštovati rezultat i raditi na usvajanju odgovarajućih zakona, ako bude potrebno.

Među drugim zemljama koje su legalizovale ili dekriminalizovale rekreacionu marihuanu su Kanada, Južna Afrika, Urugvaj, Gruzija i nekoliko američkih država.

(Beta/AP)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.