Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Objavljen transkript razgovora: Šta je (sve) Putin rekao o Kosovu? - | K-013 Portal

Objavljen transkript razgovora: Šta je (sve) Putin rekao o Kosovu?

vladimir putin, antonio guteres, transkript razgovora

Objavljen je transkript javno dostupnog dela razgovora između Vladimira Putina i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, u kojem se u nekoliko navrata pominje Kosovo.

Izjava predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da Donjeck i Lugansk imaju ista prava kao i Kosovo, izazvala je brojne reakcije u Srbiji, a mnogi su to protumačili kao priznanje Kosova.

Nedeljnik je objavio transkript razgovora Putina i Gutereša, a na nekoliko mesta pomenuto je i Kosovo.

Vladimir Putin je naveo da zna za zabrinutost Gutereša zbog "ruske vojne operacije u Donbasu, u Ukrajini", navodeći da je ceo problem nastao nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine.

"To je činjenica. Možete to zvati kako god želite i možete biti pristrasni u korist onih koji su to uradili, ali to je zaista bio antiustavni udar. Usledila je situacija sa izražavanjem volje stanovnika Krima i Sevastopolja. Postupili su praktično na isti način kao i ljudi koji žive na Kosovu – doneli su odluku o nezavisnosti, a onda su se obratili nama sa zahtevom da se pridruže Ruskoj Federaciji. Jedina razlika između ova dva slučaja bila je u tome što je na Kosovu ovu odluku o suverenitetu usvojio parlament, dok su je Krim i Sevastopolj doneli na opštenarodnom referendumu", rekao je Putin.

Gutereš je rekao Putinu da je prema njihovom mišljenju "svako kršenje teritorijalnog integriteta neke zemlje grubo kršenje međunarodnog prava".

"Smatramo da je na teritoriju Ukrajine izvršena invazija", rekao je Gutereš.

Putin mu je odgovorio da je, što se tiče invazije, dobro upućen u dokumente Međunarodnog suda o situaciji na Kosovu.

"U stvari, i sam sam ih čitao. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda u kojoj se kaže da, kada ispunjava svoje pravo na samoopredeljenje, teritorija u okviru bilo koje države ne mora da traži dozvolu od centralne vlade zemlje da bi proglasila svoj suverenitet. To je bila presuda o Kosovu, tako je odlučio Međunarodni sud i svi su to podržali. Lično sam pročitao sve komentare pravosudnih, administrativnih i političkih organa u Sjedinjenim Državama i Evropi – svi su podržali ovu odluku. Ako je tako, republike Donbasa, Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika, mogu da uživaju isto pravo bez traženja dozvole od centralne vlade Ukrajine i da proglase svoj suverenitet, pošto je presedan stvoren", kazao je Putin.

On je potom upitao Gutereša da li se slaže sa tim, na šta mu je ovaj odgovorio da Ujedinjene nacije nisu priznale Kosovo. Putinov odgovor na to je bilo da UN nije, ali sud jeste.

"Ako postoji presedan, republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo, pak, imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Mnoge zemlje širom sveta su to uradile, uključujući naše zapadne protivnike, sa Kosovom. Mnoge države su priznale Kosovo. Činjenica je da su mnoge zapadne zemlje priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Isto smo uradili i sa republikama Donbasa. Nakon toga su tražili od nas da im pružimo vojnu pomoć da se obračunaju sa državom koja je pokrenula vojne operacije protiv njih. Imali smo pravo da to uradimo u potpunosti u skladu sa Poglavljem VII, članom 51 Povelje UN", rekao je Putin.

Ceo transkript razgovora pročitajte na sajtu Nedeljnika.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.