Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Odgovor Miletu Dodiku iz Ukrajine: Ne prihvatamo ultimatume - | K-013 Portal

Odgovor Miletu Dodiku iz Ukrajine: Ne prihvatamo ultimatume

mile dodik, milorad dodik, ukradena ukrajinska ikona

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da ta zemlja ne prihvata ultimatume iz Bosne i Hercegovine, kada je reč o vraćanju ikone iz Luganska toj zemlji.

"Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

Ovakav stav Ukrajine usledio je nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali pre nego što je on tu relikviju poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. Nikolenko je istakao da je "pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica", kao i da je Tužilaštvo te države već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

"Očekujemo da bosanskohercegovačka strana ne koristi ikonu u domaćoj političkoj borbi, već da će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu", rekao je Nikolenko.

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o merama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtev druge zemlje potpisnice konvencije, moraju se preduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ranije je saopštio da "Milorad Dodik nastavlja da laže u aferi ‘ikona'", koja je poprimila razmere međunarodnog incidenta.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahteva povratak ikone", poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Dodik je 14. decembra ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posete BiH, poklonio ikonu, za koju su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina. Posle reakcije ukrajinskih vlasti, Lavrov je diplomatskim kanalima vratio ikonu Dodiku, a zatražio je da se u celi slučaj uključi Interpol.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o ovom slučaju. Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odneo je u kabinet Milorada Dodika, u Predsedništvu BiH. Od tada nije poznato gde se nalazi ikona, kao ni u kojoj je fazi istraga u Tužilaštvu BiH.

Iz Dodikovog SNSD-a je navedeno da ikona vredi nekoliko stotina evra, da se može kupiti na internetu i da je ikonu Dodiku dala jedna banjalučka porodica. Lider SNSD-a Milorad Dodik je nedavno optužio medije iz Federacije BiH da su izmislili celu priču, navodeći da Ukrajina uopšte ne traži ikonu.

Tokom ovog meseca se očekuju i sastanci ambasadora Ukrajine sa ministrkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković i glavnom tužiteljkom BiH Gordanom Tadić, najavio je sarajevski portal Klix.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.