Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Operater gasovoda Severni tok 2 bankrotirao, zaposleni otpušteni - | K-013 Portal

Operater gasovoda Severni tok 2 bankrotirao, zaposleni otpušteni

severni tok 2, bankrot

Operater nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2 postao je žrtva uzvratnih mera koje je preduzeo Berlin posle početka ruske invazije na Ukrajinu, i danas je morao pod stečaj, dok su zaposleni dobili otkaz.

Kompanija Severni tok 2 AG, sa sedištem u švajcarskom kantonu Cug, pokrenula je stečaj, a 106 zaposlenih je otpušteno, izjavila za švajcarske medije lokalna zvaničnica Silvija Talman-Gut (Silvia Thalmann-Gut).

„Danas smo obavešteni da kompanija ne može da nastavi rad i da je morala da podnese zahtev za bankrot i zaposleni su dobili otkaze“, navela je ona.

Gasovod Severni tok 2 godinama je branila bivša nemačka kancelarka Angela Merkel po cenu jakih tenzija, posebno sa SAD, koje su u tom gasovodu videle sredstvo da ruski predsednik Vladimir Putin ucenjuje Nemačku po pitanju energetike.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je 22. februara uoči ruske invazije na Ukrajinu da je njegova zemlja preduzela korake zaustavljanja projekta rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2.

Gasvod je završen krajem 2021. godine, ali nije bio još pušten u rad iz administrativnih razloga.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.