Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otkaz čuvenom dirigentu, nije osudio napad na Ukrajinu - | K-013 Portal

Otkaz čuvenom dirigentu, nije osudio napad na Ukrajinu

valerij gergijev, dirigent, otkaz

Čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev otpušten je sa mesta glavnog dirigenta Minhenske filharmonije zbog podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i zato što nije osudio invaziju na Ukrajinu.

Odluku je saopštio gradonačelnik Minhena Diter Rajter, nakon što 68-godišnji Gergijev, koji je bio glavni dirigent Minhenske filharmonije od sezone 2015/16, nije odgovorio na njegov zahtev da promeni stav."Očekivao sam da će ponovo razmisliti i revidirati svoju veoma pozitivnu ocenu ruskog lidera", rekao je Rajter i dodao da, budući da se to nije desilo, "jedina mogućnost je momentalni raskid ugovora".

Roterdamska filharmonija takođe je raskinula ugovor sa Gergijevim, navodeći da je "nepremosiva podela" između orkestra i dirigenta po pitanju ruske invazije postala jasna nakon razgovora sa njim.

Pored prekida ugovora o saradnji Roterdamske filharmonije sa Gergijevim, koja datira još od 1988. godine, Holandija je najavila i ukidanje festivala koji nosi njegovo ime.

Festival Verbier u Švajcarskoj saopštio je danas da je Gergijev podneo ostavku na mesto muzičkog direktora.

Gergijev, Putinov prijatelj i pristalica, muzički je direktor Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu u Rusiji i umetički direktor festivala Bele noći.

Saradnju sa njim je prekinuo i Međunarodni festival u Edinburgu, kao i Bečka filharmonija, sa kojom je trebalo da nastupa na turneji po SAD.

Milanska skala je saopštila da neće nastaviti saradnju sa Gergijevim ako se decidno ne izjasni za mirno rešenje ukrajinske krize.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.