Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pala vlada Italije: Premijer Konte podneo ostavku - | K-013 Portal

Pala vlada Italije: Premijer Konte podneo ostavku

pala vlada italije

Premijer Italije Đuzepe Konte podneo je ostavku. Agencija Ansa piše da je premijer jutros svoju odluku saopštio članovima vlade, a zatim će, prema protokolu, to zvanično saopštiti i predsedniku Republike Serđu Matareli.

Mediji pišu da će premijer u ostavci pokušati da izvede "pilotiranu" krizu, ukoliko mu predsednik Republike poveri treći mandat i sastavi novu vladu koja će imati čvršću političku osnovu parlamentarnih stranki.

Dok se ne formira nova vlada, aktuelni članovi vlade u ostavci će izvršavati neophodne poslove.

Stranke levog centra koje su činile dosadašnju koalicionu vladu, Demokratska i Pokret pet zvezdica, zalažu se da premijer u ostavci, Konte, formira i narednu vladu.

Takvo je i raspoloženje u narodu. Ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da je Đuzepe Konte najpopularniji predsednik vlade u poslednjih 20 godina i da 46 odsto ispitanih želi da on nastavi da vodi izvršnu vlast.

Najjače partije opozicije desnog centra "Liga" Matea Salvinija i "Frateli d'Italija" Đorđa Melonija ne zadovoljavaju se samo promenom vlade već traže i izbore, verujući da bi u ovoj situaciji imali podršku većine biračkog tela.

Novi izbori su, za sada, malo verovatna opcija.

Krizu italijanske vlade izazvala je mala stranka "Italija Viva" Matea Rencija, koja je bila deo vladajuće koalicije. Nakon što je mesec i po dana ucenjivao i postavljao ultimatume vladi čiji je član bila njegova stranka, Renci je povukao svoje ministre i tako otvorio krizu izvršne vlasti koja dolazi u veoma teško vreme.

Zbog toga što je pred vladom borba protiv pandemije kovida-19, ali i zadatak da napravi i počne sprovođenje projekta upotrebe 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije da bi se oporavila od zdravstvene i ekonomske krize nastale zarazom.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS