Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Portugal preuzeo predsedavanje EU - | K-013 Portal

Portugal preuzeo predsedavanje EU

portugal predsedava evropskom unijom

Portugal je počeo šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije čiji će prioriteti biti otporna, socijalna, zelena, digitalna i globalna Evropa.

"Vreme za pravedni, zeleni i digitalni oporavak" je moto četvrtog predsedavanja Portugala EU, koje se suočava sa brojnim izazovima u vreme pandemije kovida-19.

Njegova glavna misija uključuje jačanje otpornosti Evrope i poverenja u evropski socijalni model, promovisanje EU koja je inovativna i okrenuta budućnosti, zasnovana na zajedničkim vrednostima solidarnosti, konvergencije i kohezije, saopšteno je na sajtu portugalskog predsedavanja.

Cilj Portugala je da njegovo predsedavanje bude fleskibilno, da gradi mostove, da postigne konkretne rezultate u ekonomskom oporavku i da izvede EU iz krize. Da bi se to postiglo, definisano je pet glavnih prioriteta, u skladu sa ciljevima strateške agende EU.

Prvi prioritet je otporna Evropa, a da bi EU bila spremna da se suoči sa krizom, portugalsko predsedavanje želi da poveća investicije i oporavak ekonomije zasnovan na evropskom ekološkom dogovoru i digitalnoj tranziciji, da promoviše održivi rast i otvara radna mesta.

U kontekstu ekonomskog oporavka, cilj Portugala je da tokom predsedavanja jača evropski socijalni model tako što će raditi na ublažavanju posledica nezaposlenosti i borbi protiv siromaštva, socijalne isključenosti i nejednakosti.

Jedan od prioriteta portugalskog predsedavanja je održivi oporavak evropske ekonomije i "zelenija Evropa". Da bi se postigao taj cilj Portugal će raditi na promovisanju Evropskog zelenog dogovora i primeni Zakona o klimi i zakona o dekarbonizaciji, održivom korićenju okeanskih resursa, kao i razvoju transportnih i energetskih strategija koje podržavaju održivost životne sredine.

Na listi prioriteta je ubrzanje pravedne i inkluzivne digitalne tranzicije, čiji je cilj jačanje evropskog liderstva u digitalnoj ekonomiji, u oblastima inovacije i regulacije i promovisanje strategije za globalnu digitalnu saradnju.

Jačanje uloge Evrope u svetu, na bazi otvorenosti, efikasnog multilateralizma i jačanja medjunarodnih partnerstava, peti je prioritet predsedavanja Portugala.

Ciljevi u toj oblasti biće bliži odnosi EU i Afrike, jačanje strateških odnosa sa Indijom, partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom i transatlantski odnosi.

Portugal je deo trojnog predsedništva EU, zajedno sa prethodnom i narednom predsedavajućom zemljom, Nemačkom i Slovenijom.

Kako su tri članice EU ranije saopštile u zajedničkoj deklaraciji, glavni cilj trojnog predsedništva je suočavanje sa pandemijom kovida-19 i njenih socijalnih i ekonomskih posledica.

Naglašena je i potreba razvoja otpornije EU koja će biti bolje pripremljena za rešavanje kriza u budućnosti.

Portugal je prvi put predsedavao Savetu EU u prvoj polovini 1992. godine, a glavni uspesi iz tog perioda su potpisivanje Ugovora o EU i Sporazuma o evropskom ekonomskom prostoru.

Tokom drugog predsedavanja Portugala 2000. godine organizovan je prvi samit EU-Afrika. Tada je pokrenuta Lisabonska strategija i potpisan sporazum iz Kotonua izmedju EU i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja.

Moto trećeg predsedavanja 2007. bio je "Snažnija EU za bolji svet", a njega je obeležilo potpisivanje Lisabonskog sporazuma, kojim je reformisan sistem funkcionisanja EU.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS