Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a - | K-013 Portal

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Prekinuto istraživanje vakcine protiv HIV-a

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) u SAD-u prekinuo je ispitivanja na eksperimentalnim vakcinama koje su trebale da zaštite od zaraze HIV virusom, zbog toga što nisu ispunjena očekivanja.

Kako piše BBC, time su ugašene sve nade, a NIH je zaustavio istraživanje na HVTN 702 vakcinama na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprečavaju zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS. Stručnjaci su izrazili duboko razočarenje i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti. Ta vakcina ne sadrži virus i zbog toga ne predstavlja pretnju zaraze HIV-om za ljude koji je prime.Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata koja je mogla da spreči zarazu HIV-om jer se pokazalo da je pružala određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju sprovedenom na Tajlandu. Postoji mnogo različitih vrsta HIV-a i vakcina je bila prilagođena najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gde je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svetu.

Polagane su velike nade u tu vakcinu koja je mogla da se adaptira i obuhvati i druge vrste HIV-a koji postoje u drugim delovima sveta. U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom periodu zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu i 123 među onima koji su primili placebo. Doktor Entoni Faući iz NIH-a rekao je da nažalost ta vakcina neće predstavljati okončanje globalne pandemije."Naučnici nastavljaju da rade na drugim pristupima i stvaranju sigurne i delotvorne vakcine protiv HIV-a i verujem da se to može postići", dodao je dr Faući.

U primeni je profilaktički lek koji sprečava zarazu ako se uzima pre izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on treba da se uzima redovno, možda čak i svakodnevno. U zemljama u kojima taj profilaktički lek nije dostupan najdelotvorniji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tokom seksualnog odnosa.

(BBC)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city