Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminuo nekadašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe - | K-013 Portal

Preminuo nekadašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe

Preminuo nekadašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe

Nekadašnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe preminuo je nakon borbe s bolešću, javljaju svetski mediji. Mugabe je imao 95 godina.

"Sa velikom tugom saopštavam smrt osnivača Zimbabvea i bivšeg predsednika, Roberta Mugabea", napisao je aktuelni šef države Emerson Mnangagva.

On je naveo da je Mugabe bio "ikona oslobođenja", da se zalagao za panafrikanizam i emancipaciju svog naroda.

Mugabe je preminuo u bolnici u Singapuru, gde se lečio od aprila.

Rođen 21. februara 1924, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea od Velike Britanije prvo premijer, od 1980. do 1987, a od te godine i šef države.

Vladao je Zimbabveom 37 godina. Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optuživali su za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Poznat je bio i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Zimbabve je pogodila teška ekonomska kriza 2000, kada je sprovedena agrarna reforma prema kojoj je zemljište oduzeto milionima belih poljoprivrednika i podeljeno lokalnom stanovništvu.

Mugabe je podneo ostavku posle izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine. Od povlačenja iz politike retko se pojavljivao u javnosti.

(N1, foto AP)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.