Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PRIUS: Nova Toyota na solarni pogon - | K-013 Portal

PRIUS: Nova Toyota na solarni pogon

PRIUS: Nova Toyota na solarni pogon

Japanski proizvođač automobila Toyota eksperimentiše sa hibridnim modelom Prius na solarni pogon koji bi anulirao potrebu za punjenjem električnih automobila na posebnim stanicama, a inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite.

U projektu koji je finansirala japanska Vlada, inženjeri ove kompanije postavili su solarne panele na haubu, krov, zadnje staklo i bočne elemente karoserije kako bi utvrdili koliko struje mogu da proizvedu iz energije sunca.

Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i parkiran. Tokom sunčanih dana paneli mogu proizvesti dovoljno struje za prelazak razdaljine od 56 kilometara. Poređenja radi, prosečni Amerikanac dnevno pređe 47 kilometara, prema istraživanju američkog Udruženja za bezbednost saobraćaja.

Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena, ali i prevelikih vrućina. U takvim uslovima, u stvarnoj vožnji, automobil bi se morao zaustaviti i puniti na električnim punjačima.

Same solarne ćelije su izuzetno tanke, svega 0,03 milimetra, što znači da su dovoljno savitljive da se prilagode karoseriji automobila. Inženjeri su morali da formiraju izolacionu zonu između stakla, odnosno karoserije, i panela, kako bi ih zaštitili, tako da je debljina modula solarnih panela u stvarnosti ipak oko 1 centimetar.

U gepeku testonog automobila nalaze se baterije za solarne panele, čime se težina vozila povećava za oko 80 kilograma. Najveći je izazov smanjiti težinu baterija, ali i izuzetno velike troškove, rekao je vodeći inženjer kompanije Toyota na projektu Satoši Šizuku, dodajući da će model postati komercijalan verovatno tek za nekoliko godina.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city