Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protest u Kataloniji, separatisti pozivali na nezavisnost - | K-013 Portal

Protest u Kataloniji, separatisti pozivali na nezavisnost

protesti u kataloniji

Više od 100.000 Katalonaca izašlo je danas na ulice Barselone pozivajući na nezavisnost ovog regiona od Španije, a među učesnicima su bili i pomilovani separatistički lideri.

Protest koji je organizovala Katalonska nacionalna skupština (ANC), prvi je otkako je španska vlada u junu pomilovala devet katalonskih separatističkih lidera koji su osuđeni zbog pokušaja secesije 2017.godine na zatvorske kazne, što je najveća španska politička kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Većina učesnika protesta je poštovala mere i nosila zaštitne maske, a policija je saopštila da je učestvovalo oko 108.000 ljudi, a ANC je saopštio da je broj učesnika na skupu bio blizu 400.000, prenosi Rojters.

Neki od devet pomilovanih političara i aktivista prisustvovali su protestu, koji je organizovan na dan kada se u Kataloniji obeležava nacionalni praznik Diada.

Protest je organizovan u okolnostima smanjenih tenzija između Barselone i Madrida, nego što je to bio slučaj proteklih godina, jer centralne i regionalne vlade favorizuju dijalog uprkos njihovim suprotnim stavovima o nezavisnosti Katalonije.

Očekuje se da se sledeće nedelje u Barseloni održe pregovori centralne španske i regionalne vlade sa ciljem da se prebrodi politička kriza koja traje od 2017. godine, a katalonsko društvo je godinama već podeljeno na separatiste i one koji žele da Katalonija ostane deo Španije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.